Kommunens organisation
En kommun är en politiskt styrd organisation. Det är de förtroendevalda som har huvudansvaret för den kommunala verksamheten och fattar besluten för den och hur pengarna fördelas.

Kommunens anställda ingår förvaltningsorganisationen som ska verkställa de beslut politikerna fattar.
Organisationsschema
Organisationsschema_DK_2020.pdf
Kommunfullmäktige
Kommunens högsta beslutande organ är kommunfullmäktige. I Danderyd sitter det 45 ledamöter i kommunfullmäktige från sju partier. Kommunfullmäktige har sammanträden en gång i månaden och ordförande är Boris von Uexküll (M).
Kommunstyrelsen
Kommunfullmäktige utser kommunstyrelsen. I kommunstyrelsens uppgifter ingår bland annat att leda och samordna allt arbete inom kommunen, samt ansvara för kommunens ekonomi. I Danderyds kommunstyrelse sitter det idag 13 ledamöter. Kommunstyrelsens ordförande samt kommunalråd på heltid är Hanna Bocander (M). Från och med 1 januari 2015 är Bengt Sylvan (Liberalerna, f.d. Folkpartiet) kommunstyrelsens vice ordförande samt kommunalråd på halvtid och Siv Sahlström (C) är kommunstyrelsens andre vice ordförande, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott samt oppositionsråd.
Nämnderna
Kommunfullmäktige bestämmer vilka nämnderna som ska finnas. Nämnderna ansvarar för olika fackområden som till exempel socialnämnden för sociala frågor och barn- och utbildningsnämnd för förskola och skola.
Förtroendevalda (politiker)
Kommunen styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade kommunfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom kommunstyrelser, i olika nämnder och utskott.
Politiker i Kommunstyrelsens produktionsutskott
Politiker i Krisledningsnämnden
Politiker i Kultur- och fritidsnämnden
Politiker i Miljö- och hälsoskyddsnämnden
Politiker i Utbildningsnämnden
Politiker i Överförmyndarnämnden
Så styrs en kommun
Kommunallagen styr kommunernas verksamhet. Lagen ger stort utrymme för kommunalt självstyre. Det innebär att kommuner har stor rätt att själva bestämma på vilket sätt de ska sköta sina arbetsuppgifter och hur de ska fördela sina resurser.